topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Trešnje na Šarića močarniku PDF Ispis E-mail

 

t

Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja

Investitori projekta su Ljubomir Madunić i Ante Merčep, ekonomist i pravnik koji su od Hrvatskih šuma dobili teren na korištenje 50 godina.

- Trebalo nam je više od 2,5 godine za ishođenje dokumentacije, dok nam je za samu pripremu terena trebalo svega desetak dana, objašnjavaju investitori, ističući kako je njihovo trgovačko društvo Prius fructus d.o.o., sa sjedištem u Općini Šestanovac već obavilo prvu fazu podizanja višegodišnjeg nasada trešanja.

Pri realizaciji je korištena najmodernija tehnologija: prvi korak bio je gruba obrada tla mehanizacijom, zatim frezanje kamena te na kraju strojna sadnja. Kompletna investicija stajat će ih, kažu, 2,5 milijuna kuna, a kako takve poslove stimulira i Europa, investitori se nadaju da će preko IPARD programa dobiti 65 posto nepovratnih sredstava. Ističu i povoljne kreditne linije HBOR-a s kamatom od 1 posto, rokom otplate 12 godina i grace periodom od 5 godina, a sve umanjeno za bespovratna sredstva.

Investitori planiraju i zapošljavanje lokalnog stanovništva, jer očekuju da će im u vrijeme berbe trebati više od 70 berača. Na tu investiciju mogu se vezati i dodatni projekti poput izgradnje hladnjače i terminala.

- Puno je neiskorištenog prostora i dalmatinskog krša koji može postati plodno tlo, a mnoge naše općine vape za investicijama. Uvjereni smo da bi sadnja voća i povrća, bila pun pogodak. Mi smo počeli s nasadama trešanja, kažu investitori.

Svoje iskustvo u dobivanju državnog zemljišta na korištenje, spremni su podijeliti sa svim zainteresiranim potencijalnim poduzetnicima, jer ne žele da i drugi prolaze mukotrpan i dugotrajan put kroz državnu administraciju.

 
« Prethodna   Sljedeća »

TKO JE PRISUTAN

Gostiju online: 1
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates