topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
VE Katuni PDF Ispis E-mail

 

 

Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time stečeni uvjeti za daljnji razvoj projekta, odnosno ishođenja Građevinske dozvole. U navedeni projekt planirano je ulaganje oko 40 milijuna eura.

 

Budućnost opskrbe energijom je u obnovljivim izvorima, prije svega vjetru, a Splitsko dalmatinska županija je jedan od lidera na području Hrvatske. Investitor vjetroelektrane VE KATUNI je društvo VE KATUNI d.o.o., sestrinska tvrtka društva WPD Enersys iz Dubrovnika, koje je do sada izgradila dvije vjetroelektrane, Trtar-Krtolin i Orlice, te su iste i u pogonu, dok je izgradnja treće u tijeku na lokaciji Ponikve, grad Ston, te se treba očekivati skoro puštanje u pogon iste.Dakle razvidno je da se radi o ozbiljnom investitoru koji već ima vidljive rezultate iza sebe.

Predviđena snaga VE KATUNI iznosi 38 MW, čime bi se ostvarivala proizvodnja električne energije od oko 100 Gwh godišnje, a što bi Općini Šestanovac donosilo prihode od oko 1.000.000,00 kuna, kao i sredstava ostvarenih po osnovi komunalnog doprinosa, te bi se time značajno olakšalo poslovanje Općine Šestanovac, a što znači i daljnju realizaciju projekata na području Općine Šestanovac od kojih je kao primarni projekt istaknut vodoopskrbni sustav Općine Šestanovac, čime bi se ispunio dugogodišnji san opskrbe pitkom vode stanovništva Općine Šestanovac, a također i drugi projekti od važnosti za općinu Šestanovac, kao što je postavljanje nove javne rasvjete, izgradnja nerazvrstanih cesta, izgradnja groblja i mrtvačnica i ostalih projekata.

Isto tako prihodovanjem sredstava na osnovi godišnje rente za proizvedenu energiju omogućilo bi se i daljnje stipendiranje učenika, studenata i predškolske djece od strane Općine Šestanovac, a koje čini značajne rashode na godišnjoj razini od oko 100.000,00 € iz Proračuna općine Šestanovac.

Također bitno je naglasiti i da realizacija projekta VE KATUNI je sukladno Studiji utjecaja na okoliš, izrađene od društva APO d.o.o. iz Zagreba, je u potpunosti prihvatljiva za okoliš, a što treba biti jedna od glavnih misli vodilja prilikom realizacije bilo kakvih projekata, jer smo sami svjedoci da se svaki dan sve više narušava prirodna ravnoteža a osobito od strane čovjeka neposredno.

Iz svega navedenog razvidno je da projekt realizacije izgradnje VE KATUNI treba podržati na svakoj razini, jer je razidno iz svih navedenih podataka da je isti od izuzetne važnosti za Općinu Šestanovac, jer bi se njegovom realizacijom omogućila realizacija projekata koje bi predstavljala revitalizaciju života na području općine.

Studiju utjecaja na okoliš za vjetroelektranu VE KATUNI možete pogledati na slijedećem linku:

http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/Sazetak_17_03_2010_4.pdf

 
« Prethodna   Sljedeća »

TKO JE PRISUTAN

Gostiju online: 1
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates