topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Brijačnica Mr Mot PDF Ispis E-mail
Građanska inicijativa MORE JE KOPNO organizirala je prikupljanje potpisa birača sa zahtjevom za održavanje referenduma o graničnom sporu s Republikom Slovenijom. EU RAV  je podržala ovu hvalevrjednu inicijativu, te se i sama uključila u prikupljanje potpisa. Uspio sam  prikupiti petnaestak potpisa noseći obrasce sa sobom gdje god pođem. 
 
 Naš brico Pajdo

 Tako svratih danas u brijačnicu Mr Mot, čiji je vlasnik Ante Vukušić-Pajdo i upitah odmah s vrata: - Pošto šišanje ?

-Mukte akoš potpisat peticiju.

-Kakvu peticiju ?

-Pa za referendum. U ovoj brijačnici ljubav prema domovini ipak poznaje granice.
-Već sam potpisa.
-Unda plati šišanje.
Pajdo mi zatim pokaza četrdesetak popunjenih obrazaca, što daje četiri stotine potpisa. Svaki potpisnik je izišao iz salona Mr Mot uvjeren kako će uskoro konzumirat čin izravne demokracije - referendum.
Uostalom, to je naše ustavom zajamčeno pravo. Još sam usput dobio i poduku o ovom cijenjenom zanatu. Riječ brijačnica dolazi od latinske riječi barba  što u prijevodu na hrvatski znači brada.
Brijači su u povijesti bili najvažniji ljudi u plemenu. Osim što su uljepšavali ljudske glave, ujedno su bili liječnici i svečenici. Praznovjerna primitivna društva vjerovala su kako dobri, ali i loši duhovi ulaze u tijelo
preko kose, brade i drugih dlačica na tijelu. U tim zajednicama dogovarali su brakove, krstili djecu, te bili glavni akteri religijskih ceremonija. Dakle, brijači su itekako bili cijenjeni i uvaženi članovi zajednice,
što je karakteristika koju su zadržali sve do današnjih dana. Kad uđete u bilo koji frizerski salon budite sigurni da tu možete saznati ama baš sve o lokalnim navikama, ljudima, običajima, flertovima, prošlosti, budućnosti i to  od brijača najinformiranijih ljudi. Eto tako sam saznao da će biti referendum na kojem će  narod odbaciti Kosor-Pahor sporazum, jer ne zaboravite oni su ipak nekad bili i vračevi.         
                                                                                                                                                                                                                             JM
 
« Prethodna   Sljedeća »

TKO JE PRISUTAN

  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates