topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Čuvari Gospodinova groba PDF Ispis E-mail

Običaj čuvanja Gospodinova groba u Katunima  datira neprekidno već preko dvjesto godina. I ove godine skupio se veliki broj stražara, mlađih do starijih žitelja Katuna od kojih neki već preko trideset godina čuvaju Gospodinov grob.
Postavljanje čuvara na stražu se vrši prije nego što otpočne procesija. Svaka smjena čuva Božji grob po 15 minuta, a u smjeni se nalaze po dva čuvara. Čuvanja Božjeg groba se vrši neprekidno od Velikog petka od 18,00 sati  do subote do  24,00 neprekidno i dan i noć. Nešto prije 24.00 sata u subotu straža se udvostručuje, a nakon što se započne sa pjevanjem SLAVE  četvorica čuvara padaju. Nakon što se otpjeva SLAVA vođa čuvara sa još dvojicom budi čuvare i oni zajedno sa ostalim čuvarima (koji su cijelo vrijeme bili poredani sa jedne i druge strane prolaza kroz crkvu) izlaze iz crkve međusobno čestitajući USKRS. Nakon toga čuvari se vračaju u crkvu, sjedaju oko oltara i do kraja slušaju misu.
Čuvari Gospodinova  groba na Uskršnji ponedjeljak nastupili su u kraljevskom Kninu na  Devetom festivalu žudija , čuvara Kristova groba, nakon mimohoda ulicama  gdje su sudjelovale 24  skupine, Žudije su obavile i smotru na kninskoj tvrđavi.

1   2 3

 
« Prethodna

TKO JE PRISUTAN

  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates