topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Fra Karlo Balić PDF Ispis E-mail

Najveći sin Katuna  napisao je preko 450 studija i na stotina zbornika i
članaka o liku blažene Djevice Marije. Ipak je najdojmljivije pismo koje na samrtnoj
postelji fra Karlu Baliću 1977. godine uputio papa Pavao VI., dajući mu podršku u njegovoj bolesti.

a MEDIEVALIST I MARIOLOG

 

 

 

MEDIEVALIST I MARIOLOG

 6. XII. 1899. - 15. IV. 1977.) Predavanje održano na spomen-skupu o 20. obljetnici smrti fra Karla Balića u Splitu 16. travnja 1997.

 Osmo dijete glavara Katuna Marka Balića i domaćice Matije Radojković (spominjem ih zbog toga jer je Balić neke članke potpisivao kao Dragutin Markov a neke i majčinim imenom i prezimenom kao pseudonimom), Lovre, kasniji fra Karlo, rođen je 1899. i kao trinaestogodišnjak upućen (1912) u Franjevačko sjemenište u Sinju, a 2. veljače 1917., vjerojatno da bi izbjegao odlazak na talijansko ratište, stupio je u novicijat na Visovcu. Bilo je to vrijeme kad se po samostanima živjelo od rijetke kukuruzne kaše a pšenični kruh smatrao raskošnom poslasticom. Po ostaloj Dalmaciji doslovno se umiralo od gladi, pa je svećenstvo uputilo memorandum caru Karlu da bi pritekao u pomoć gladnom stanovništvu, no Austrija se nalazila u rasulu i pomoći nije bilo.

 


Iz knjige V. Kapitanović, Fra Karlo Balić medievalist i mariolog

 

 

 
« Prethodna

TKO JE PRISUTAN

Gostiju online: 1
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates