topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Lokaliteti
Radobilja PDF Ispis E-mail

Katuni i Kreševo = Radobilja

Središte župe Katuni-Kreševo obuhvaća kršku udolinu od ceste Šestanovac-Zadvarje, kanjona Cetine i kamenoga grebena iznad sela do uskog grla brda Kreševnice ( 551 m ) gdje se kanjon sužava i spušta prema Blatu na Cetini, a prostire se i kamenom zaravni iznad sela prema Cisti i Lovreću. Na istoku župa graniči Žeževicom, južnim dijelom dodiruje Zadvarje, dok je kanjon Cetine dijeli od Poljica. Prema zapadu i sjeverozapadu je Blato na Cetini, a na sjeveru su župe Cista i Lovreć. Između kamene uzvisine i kanjona Cetine nakupilo se nešto plodne zemlje crljenice, gline i fliša. Marljivim radom stvoreni su doci i poljica. Strpljiva ruka težaka stoljećima je održavala plodnost zemlje i izvlačila iz nje što se više moglo za život. Kamena kosa što se proteže od Kreševnice do Žeževice, štiti dolinu od udara hladnog zraka dok Cetina omogućuje prodor toplijeg s mora. Stoga tu uspijevaju mediteranske biljke i stabla. Na plodnim površinama jako dobro uspijeva vinova loza, maslina, smokva, višnja, trešnja te ostalo razno voće uz žito, krompir i zelen. Na visoravni iznad sela, između kamena, uz gajeve hrastića i brijesta, dobra je trava za stoku, osobito za stoku sitnog zuba. Uz kamenu gredu, uz put kao i po polju te visoravni sagrađene su kuće u kojima danas obitavaju sljedeće katunske obitelji: Abel, Babić, Balić, Bašić, Divić, Družić, Janjak, Juričić, Kekez, Lesandrić, Mandušić, Marušić, Maslov, Merčep, Merćep, Nejašmić, Perić, Ribičić, Rubić, Smilović, Urličić, Višić, Vukušić, Žaja. U Kreševu su ove obitelji: Babić, Baraban, Bartulović, Bijuković, Bilandžić, Bilić, Biskupović, Delić, Kapuralić. Kovačević, Laušić, Maslov, Mistrić, Nejašmić, Perišić, Ralica, Šamanović, Tavrić, Vilibić, Vilić, Višić.

 

TKO JE PRISUTAN

Gostiju online: 1
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates