topleft
topright

UPITNIK

Podržavate li izgradnju zračne luke Šestanovac-Prpuša?
 
Podržavate li izgradnju vjetroparka na predjelu Katuni-Prpuša?
 

Vremenska prognoza

Temp: °
Rel.temp.: °
Vlažnost: %
Brzina:  
Smjer.: °
Tlak zraka.:  
Detaljno
Podaci: 
Povelja kralja Tvrtka I PDF Ispis E-mail

 

v

Ovom poveljom Tvrtko I 1382. god. daruje župu Radobilju braći Nenadićima. Isprava je sačuvana u lošem talijanskom prijevodu i bila je napisana na hrvatskom jeziku, a objavio ju je Josip Alačević 1875.god. Oblik ove povelje je doista neobićan; izrađen je u narativno-dialoškom načinu a glasi:

 
Povijest Radobilje PDF Ispis E-mail

Teško je osvijetliti najstarije tragove života na području Radobilje, drevne hrvatske župe. Ona danas živi samo kao povijesno ime u sjećanju svojih mještana. Prvi puta u povijesti ova se župa spominje u povelji bosanskog kralja Tvrtka I, koju je on u Bobovcu 3.IV.1382.,dao braći Nenadićima knezovima Radobilje.

 
Katuni PDF Ispis E-mail

Prema trenutno raspoloživim povijesnim izvorima: pronađeni ilirski grobovi u Šestanovcu kao i jedan srednjovjekovni grob, star oko 600 godina kao i zanimljivi starokršćanski reljef trokrakog oblika iz 6. st. u čijem prikazu dominira križ koji kazuje da se u blizini nalazila crkva iz početnog razdoblja kršćanstva, svjedoče da su Katuni područje koje su naseljavali ljudi od davnina.

Uloga Katuna i župe Radobilja bila je važna u svim povijesnim razdobljima. U povijesnom razvitku Katuni nisu nikad izgubili povlašteni položaj u odnosu na sve krajeve bliže okolice, ostavši susretište zapadnjačkih i mediteranskih kultura i zbilje istočnog balkanskog zaleđa, pravim sjecištem slavenskih i romanskih raznolikosti.

Povijest žitelja Katuna najbolji je primjer kako, usprkos bremenitoj, višestoljetnoj borbi za očuvanje baštine, jedan mali dio hrvatskog naroda može dati velike ljude, istinske heroje i velika djela.
A to višestoljetno trajanje jednog malog dijela hrvatskog naroda potvrda je njegove zrelosti i spremnosti za najveća dostignuća i iskušenja.

Mi, koji želimo očuvati baštinu našega kraja, nikada ne smijemo zaboraviti ono što su baštinili naši preci na muci, patnjama i žrtvi. A upravo tu baštinu, to naslijeđe predaka svojih, Katuni rado davaju ljudima dobre volje,  a sve za promicanje i njegovanje čovjekoljublja, rodoljublja, etike i kršćanskog nauka.

Neizreciva  ljubav za dom i bližnjega i uznositi ponos za nacionalno utkali su se kroz stoljeća u svaku poru našeg čovjeka.

 

Piše: Damir Vukušić - Yuma

 

TKO JE PRISUTAN

Gostiju online: 1
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika
  • Galerija slika

Najnovije vijesti

Pogledajte kozu sa četiri sise u Žeževici.
  Na području Sakale u Žeževici niknut će plantaža sa 3600 stabala trešanja na površini od skoro deset hektara, koje će godišnje davati oko 130 tona trešanja
Dana 09. srpnja 2012. u dnevniku Slobodna Dalmacija objavljen je posve neistinit i degutantan osvrt izvjesnog Borisa Dežulovića na svekoliku podršku katunjana Tomi Merčepu. Naš demant je u potpunosti ignoriran od strane SD, a ovdje ga donosimo bez cenzure.
    Već neko vrijeme aktualan je projekt vjetroelektrane VE KATUNI. Studija utjecaja na okoliš usvojena je od strane Ministarstva zašite okoliša već prije nekoliko godina, a lokacijska dozvola je postala pravomočna prije nekoliko dana, te su time...
Na 106 hektara bit će četrdeset tisuća nasada, i to najvećim dijelom višnje maraske,te masline, trešnje i smokve, dakle sadnica karakterističnih za ovo podneblje.  

Slike iz galerije

Katuni Katuni Katuni Katuni
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates